Så kan Primär hjälpa dig med laddstolpar till elbil

Petter Källvik är el-ansvarig på Primär och har jobbat som elektriker i över 20 år. Här delar han sina bästa tips till företag eller fastighetsägare som planerar att installera laddstolpar.

 Experttips direkt i inkorgen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få smarta tips och branschnyheter .
Försäljningen av el- och hybridbilar fortsätter att öka och följa med och öka efterfrågan på laddplatser. Som fastighetsägare eller företag blir det därför relevant att se efter behov av laddplatser för boende eller hyresgäster. När du är redo att ta steget finns Primär här för att hjälpa till.
Petter Källvik, el-ansvarig på Primär, vet vad som gäller och vad som är bra att tänka på.
– Vi hjälper till när företag eller fastighetsägare hör av sig till oss och är intresserade av att installera laddstolpar, då stöttar vi från start till mål.
Det första som behöver göras är en kontroll av fastigheten för att se hur mycket ström som finns att tillgå för laddare. Utifrån det kan Primär ta fram ett förslag på antal laddplatser anpassade efter kapacitet, och föreslå olika leverantörer och märken på laddboxar.
– Det är viktigt att säkerställa att de laddplatser som installeras står i proportion till förutsättningarna. Vi vill inte att det ska gå några huvudsäkringar eller liknande för att laddplatserna drar för mycket ström, säger Petter.
En viktig aspekt som Primär räknar på är lastbalansering, för att det ska gå att mäta hur mycket ström som går.
– Om det finns mycket ström kan bilarna ladda som vanligt, gör fastigheten med mycket ström så sänks laddningen. Lastbalanseringen blir viktig för att inte resten av fastigheten ska drabbas av strömbrist, menar Petter.
Något annat som Petter poängterar är att mängden ström inte är avgörande för att du kan installera laddplatser eller inte. Oavsett hur mycket ström som finns går det att installera, det handlar om att välja det märke som är bäst lämpat för kapaciteten.
– Egentligen spelar det ingen roll hur många ampere fastigheter har, vissa märken kan begränsa laddningen så att de fördelar den ström som finns.
Fördelarna med laddplatser
Att se över laddplatser är en god investering, inte bara för miljön utan också med tanke på den ökade efterfrågan.
– Att kunna erbjuda laddplatser till medarbetare, kunder eller hyresgäster innebär mindre användande av fossila bränslen. Dessutom finns det en förväntan att kunna ladda sin el- och hybridbil på arbetsplatsen, affären eller vid sitt boende. Att installera eller förbereda för laddplatser är en investering för framtiden som också ökar värdet och gör fastigheten mer attraktiv, menar Petter.
3 tips om installation av laddplatser
Petter listar tre saker som kan vara bra att ha koll på, för att dig som funderar på att installera laddplatser vid ditt företag eller din fastighet:
Se överberättigad. Fundera över hur många platser du behöver och var laddplatserna ska sitta. Behöver de till exempel grävas ner eller kan de fästas på en fasad?
För en bostadsrättsförening kan det vara en god idé att undersöka intresset inom föreningen. Installationen innebär en kostnad, men är en investering för framtiden. Det går också att förbereda för laddplatser, för att kunna koppla i laddare när det behövs framöver. Som bostadsrättsförening går det dessutom att få investeringsstöd för upp till 50 % av den totala kostnaden*.
Som företag går det att anpassa hur laddningen ska fungera. Behöver någon mer ström på grund av till exempel tjänster som går det att välja en lösning som hjälper till med det.
*Bidraget ansöker du om hos Naturvårdsverket.
2 bonustips: effektivisera elförbrukningen
Installera solpaneler! Även om det är en dyr installation blir det mer hållbart i längden. Du tar tillvara den el som produceras i fastigheter, till exempel kan de ge ström till laddstolparna. Den el som blir över kan du sälja vidare.
Byt till LED-lampor i kontorsmiljö. Många har LED-lampor, men får valt att installera det i just kontorsmiljön. Ett sådant byte är effektivt för att få ner förbrukningen. Även rörelsesensorer kan vara en bra idé, då släcks lamporna när de inte behövs.
 Experttips direkt i inkorgen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få smarta tips och branschnyheter .