Johanna Forsberg – balansen mellan sport och siffror

Som en redovisningsekonom hos oss och en elithandbollsspelare på sin fritid, har Johanna funnit den perfekta balansen mellan arbete och idrott. Sedan hon var tio år gammal har handbollen varit hennes stora passion. Genom att kunna följa den drömmen parallellt med sitt yrkesliv har hon förvandlat sitt stora intresse till en imponerande karriär inom handbollen. Hur ser Johannas liv ut som redovisningsekonom och elithandbollsspelare och hur lyckas hon jonglera dessa två världar samtidigt?

Johanna Forsberg

Hur länge har du arbetat som redovisningsekonom och vad fick dig att välja den inriktningen i karriären? 

Jag har en bakgrund inom ekonomi med studier på gymnasiet och Handelshögskolan i Göteborg. Efter att ha börjat som ekonomiassistent år 2017 har jag sedan avancerat till rollen som redovisningsekonom.

Under denna tid tog jag ett tvåårigt uppehåll för att satsa på handbollen. Så jag flyttade till Köpenhamn under 2020–2022 och spelade i Danmarks högsta damliga – Nykøbing Falster Håndboldklub.

Hur ser en vanlig dag ut för dig? Vilka typer av uppgifter och ansvar ingår i ditt arbete?

Arbetsuppgifterna varierar beroende på tiden på året. Vi hanterar dagligen föreningars löpande bokföring, betalningar, deklarationer till Skatteverket samt hanterar arvoden och utlägg. Dessutom upprätthåller vi en nära kundkontakt och finns tillgängliga för att besvara frågor via mejl och telefon. Under hösten fokuserar vi på budgetarbete, medan vi efter årsskiftet arbetar med bokslut och årsredovisningar. Vi skickar också ut aviseringar varje kvartal till varje kund och skickar påminnelser när betalningar inte kommer in i tid.

Berätta om dig själv och din bakgrund som Elithandbollsspelare.

Jag är född och uppvuxen i Göteborg. Min handbollskarriär började när jag var 10 år och sedan dess har jag varit helt fast i denna sport. Jag älskar det tuffa och fartfyllda i handbollen, där det alltid händer något och man kan aldrig riktigt slappna av förrän matchen är över.

Anledningen till att jag fortsätter att satsa på en elitkarriär inom handbollen är helt enkelt för att jag tycker att det är så otroligt roligt att utöva. Dessutom har jag hela tiden utvecklats och blivit bättre, vilket bara gör det ännu roligare. Handbollen har gett mig fantastiska möjligheter att resa och uppleva världen – genom cuper och turneringar som barn, genom att spela i Champions League med klubblag samt delta i mästerskap med landslaget. 

Genom handbollen har jag lärt mig mycket om att vara en lagspelare, att visa respekt för andra och att kunna samarbeta med alla. Därför är jag glad att jag utövar en lagsport. Möjligheten att vinna tillsammans med andra är extremt roligt. Dessutom fick jag chansen att leva och spela handboll i Danmark under två år, vilket har varit en enormt utvecklande upplevelse som både människa och idrottare. Att ta sig an ett annat land, en annan kultur och språk även om det är nära Sverige har gett mig värdefulla erfarenheter och utmaningar att växa på. Idag spelar jag i IK Sävehof där vi nyss vann SM-guld.

Vad är det bästa med att arbeta på Primär? 

Jag har förmånen att arbeta tillsammans med fantastiska kollegor, vilket skapar en trivsam arbetsmiljö som gör att jag ser fram emot att gå till jobbet varje dag. Dessutom är jag tacksam för att Primär möjliggör en balans mellan mitt arbete och min idrott, vilket är väldigt viktigt för mig. Jag har möjlighet att styra och planera mina arbetstimmar baserat på match- och träningstider.

Varför tycker du att företag ska välja Primär som ekonomisk förvaltare?

Vår främsta styrka är den nära relationen vi har med våra kunder och möjligheten för dem att ha en personlig ekonom att alltid kunna vända sig till. Dessutom erbjuder vi skräddarsydda helhetslösningar som är anpassade efter våra kunders behov och storlek. En annan fördel med att välja Primär är vårt breda utbud av tjänster inom fastighetsservice. Det innebär att vi kan tillhandahålla en omfattande lösning som täcker olika behov inom fastighetsområdet.

Tre snabba med Johanna

Om du skulle kunna byta jobb med en kollega för en dag, vilken position skulle du välja och varför?

En fastighetsskötare. Att få komma ut till fastigheterna skulle ge mig en annan insikt och förståelse än att bara se det i siffror. Det skulle vara spännande att få utforska och lära känna fastigheterna på ett mer praktiskt sätt.

Vad är det mest oväntade du har lärt dig sedan du började arbeta på Primär?

Haha, allt inom fastighetsbranschen! När jag började här visste jag ingenting om fastigheter. Sedan dess har jag lärt mig otroligt mycket och det är jätteintressant!

Vilken är din go-to-låt när du behöver lite motivation på jobbet?

Bara att kollegans radio är på gör mycket för arbetsmotivationen när man kan nynna med i låtarna samtidigt som man arbetar.