Har du koll på ventilationen inför sommaren?

Välfungerande ventilation skapar inte bara ett behagligt inomhusklimat för oss människor att vistas i, utan förebygger också mögel-och fuktskador vilket gör att våra byggnader håller längre. Vi har pratat med Pernilla Baltsén, kontraktschef på Primär, som berättar vad som är viktigt att tänka på.

 

Idag har Primär hand om service av ventilation och energi hos många av sina kunder. I det ingår allt från filterbyten och ventilationsservice till felsökning och att säkerställa att allt fungerar som det ska.

– Vi ser också till att våra kunder genomför OVK, som står för obligatorisk ventilationskontroll. För de flesta byggnader ska en OVK göras regelbundet, var 3:e eller 6:e år beroende på aggregat. Vi hjälper till att beställa ventilationskontrollen och att justera de åtgärder som behövs efteråt.

Vad ska man tänka på som fastighetsägare gällande ventilation?

– Det finns otroligt mycket man måste ha koll på och det beror helt på vad för anläggning det är och vilken verksamhet man driver i byggnaden. Men fördelning mellan kyla och värme är viktigt, och att man har givare som är kalibrerade då det är dem som styr hela systemet. Det kan vara en bra idé ta hjälp av ett företag eller att ha en tydlig underhållsplan så att man hela tiden följer upp och genomför service regelbundet.

Sommaren är ju på ingång, om inte redan här. Hur skapar man ett behagligt inomhusklimat när sommarvärmen kommer?

– Kyla och ventilation hör inte nödvändigtvis ihop. Du måste nämligen ha en ventilation med kyla i aggregatet för att kunna ha en skön inomhustemperatur när det är varmt ute. Om du har kyla i aggregatet gäller det att se över den i god tid. För när värmen väl kommer och du märker att den inte fungerar är det inte många kylföretag som har tid. Ett tips är att kolla upp detta samtidigt som filterbytet som oftast sker på våren. Då har du tid att åtgärda problemet innan sommaren. 

Utöver ventilation kan Primär hjälpa till med allt inom energi-och kostnadseffektiv fastighetsdrift.

– Vi jobbar i princip med alla system; värme- och kylsystem, ventilation, belysning och el. Det kan vara bra att byta ut gamla armaturer som drar mycket energi eller justera styrning så att inte värme och kyla används samtidigt. Vi lär oss ganska snabbt systemet hos våra kunder. De flesta har ett överordnat system, en fastighetsdator där man kan se allt digitalt. Då kan vi göra så att belysningen inte är i gång nattetid om ingen är på plats osv. Vi försöker alltid tänka på hur vi kan göra det mer hållbart för våra kunder.

3 tips att tänka på angående ventilation

Pernilla listar tre enkla saker som är viktiga att göra för att ventilationen ska fungera.

  1. Byt filter regelbundet, cirka 1–2 gånger per år.
    Utomhusluft består inte endast av frisk luft utan innehåller bland annat pollen, damm, partiklar, avgaser och sot. Därför filtreras luften. Effektiv filtrering och rätt filter är det enda sättet att säkerställa bra och hälsosam kvalitet på inomhusluften.
  2. Håll koll på OVK-besiktningen och se till att den görs.
    OVK ska göras regelbundet i de flesta byggnader. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemet fungerar.  Detta är en lagstadgad obligatorisk åtgärd som lagstiftades 1990.
  3. Glöm inte att rengöra donen.
    Blir det för mycket damm blir kanalarean mindre och luften får svårt att passera vilket gör att det blir sämre inomhusklimat samt högre energiförbrukning. Försök att rengöra donen 1–2 gånger per år. 

Experttips direkt i inkorgen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få smarta tips och branschnyheter .