Energibesparing i kulturskatter

Primär har energientreprenad för flera av de kulturhistoriska byggnader som ägs av Statens Fastighetsverk. Trots utmanande förutsättningar i gamla slott och fästningar har vi minskat energiförbrukningen – en kämpainsats av vårt teams systematiska insatser och ett lyckosamt, hållbart samarbete.

 

Sverige har många kulturhistoriskt värdefulla byggnader som ägs av Statens Fastighetsverk (SFV). Det är SFV som ansvarar för att bevara fastigheterna på ett hållbart sätt så att miljöerna kan upplevas av framtida generationer.

Primär har i över tio år haft förtroendet att förvalta fastigheter åt Statens Fastighetsverk, främst på västkusten. Sedan maj 2022 har vi dessutom energientreprenaden för de kulturarv vi sköter. Halmstad slott, Varbergs Fästning och Skansen Lejonet i Göteborg är några av dessa. 

 

Varbergs fästning

Varbergs fästning är en av kulturskatterna som Primär har energientreprenad för. Foto: Bert Leandersson

Gamla slott och fästningar bjuder på utmanande förutsättningar och arkitektur – här får vi inget ”gratis” i hållbarhetsarbetet! Och trots att bemanningen ökat i fastigheterna efter pandemin, kan vi konstatera att energiförbrukningen totalt har minskat mer än 5 procent från 2021 till 2022, en besparing på 418 MWh. Resultatet är en kämpainsats av vårt teams systematiska insatser för att optimera driften och ett lyckosamt samarbete med kunden.

Vill ni också förbättra ert hållbarhetsarbete?
Tveka inte att kontakta oss – tillsammans hittar vi en lösning som både värnar om miljö och sänker era energikostnader!


Vill du veta vilka energismarta åtgärder som kapat Världskulturmuseets elkostnader? Klicka här!