Har du koll på ditt tak?

Har du koll på ditt tak inför vintern? Therese Svedberg arbetar som taktekniker på Primär. Hon menar att många fastighetsägare glömmer bort att förbereda sina tak inför vintern. Är du en av dem? Ta del av hennes bästa tips om vad och hur du kan göra för att undvika allvarliga skador till följd av regn, hårda vindar och snöfall.

Therese Svedberg, taktekniker på Primär, utbildade sig först till sotare. Men intresset för byggnadsvård i en mer övergripande mening, ledde henne till Primär, där hon idag ansvarar för inspektioner, besiktningar och underhåll av allt från små parkstugor till K-märkta slott.

– Det är ett fantastiskt arbete jag har. Att få spendera sina dagar utomhus uppe på taknockarna med utsikt över hela Göteborg ger en enorm känsla av frihet. 

Vad mer är viktigt att tänka på?

– Vinter är generellt en utmanande årstid för tak. Men om man väl gjort det grundläggande, sett till så att väta hålls ute och rinner av bra, har man kommit en bra bit på vägen. Sen är det även viktigt att se till så att taket hålls i ett bra skick under hela vintern. Vi på Primär hjälper bland annat också till med snöskottning. Eftersom blöt snö kan innebära en oerhörd belastning, och i värsta fall få delar av ett tak att rasa in, är en sådan tjänst också något som en fastighetsägare bör överväga. 

Vad är det viktigaste att tänka på gällande ett tak inför vinterhalvåret?

– Det är många saker man ska tänka på, men ett första steg är att vara medveten om att taket faktiskt bör inspekteras inför de kalla och blöta årstiderna. Det är många fastighetsägare som inte tänker på det. Sedan handlar det om att se till så att avrinningen av vatten fungerar som den ska. Det gäller att rensa noggrant i hängrännor och stuprör, så att all väta verkligen forslas bort och inte rinner ned längs fasaden eller stannar kvar på taket. När det är klart, bör man sedan se till så att taket inte har några hål där vatten kan leta sig in.

En sista fråga: Hur många tak är du uppe på i snitt per dag?

– Oj, det har jag dålig koll på. Men Primär sköter ju långt över tusen olika fastigheter, och jag är nog uppe på de flesta minst en gång per år. Ja, så det blir nog i snitt åtminstone två tak per dag. Jag älskar verkligen att vara ute och klättra på tak, som du kanske förstår.