Håll koll på energiförbrukningen under helgerna

Julen närmar sig med raska steg. Här är några smarta tips för att hålla energiförbrukningen i schack och samtidigt njuta av den den mysiga stämningen.

Energieffektiv jul

 1. Minskad ventilation
  Är det många på kontoret som har ledigt eller jobbar hemifrån minskas ventilationsbehovet. Lägg till en tidskanal i aggregatet så att ventilationen går med lägre hastighet under denna tid. Om fastigheten inte är uppkopplad med tidskanaler och ifall du har äldre fläktar finns det oftast en knapp som låter dig ställa in fläkten på ”halvfart”. Kom ihåg att ändra tillbaka igen efter helgerna.

 2. LED-belysning och tidsinställning
  Byt ut traditionella glödlampor mot energieffektiva LED-lampor och använd timerinställningar så att belysningen automatiskt stängs av när arbetsdagen är över.

 3. Riktad belysning
  I stället för att belysa hela företagslokalen kan du överväga att använda riktad belysning på specifika områden – det skapar en mysig stämning och sparar energi.

 4. Avstängd belysning och elektronik
  Installera rörelsesensorer så att belysningen inte är på när lokalerna är tomma. Finns det inga rörelsesensorer så uppmuntra dina kollegor att släcka belysning och stänga av elektronik när den inte används, speciellt under helger och lediga dagar.

 5. Energieffektiv uppvärmning
  Se till att lokalens uppvärmningssystem är inställt på en rimlig temperatur och använd termostat för att undvika överflödig uppvärmning.

 6. Kontrollera undercentralen
  När det kylan kommer kan det vara möjligt att spara mycket energi genom att säkerställa att värmesystemet fungerar effektivt. Kontrollera att cirkulationspumpen fungerar och att trycket i expansionskärlet ser bra ut. Om pumpen går dåligt leder det till onödiga uppvärmningskostnader och om trycket är för lågt uppstår ojämn värme inomhus, något som ibland kompenseras genom att trycka fram ännu mer värme i onödan.

 7. Uppföljning
  Gå igenom er energiförbrukning och jämför den med tidigare år. Det kan ge en bra insikt i hur mycket energi som har sparats.

Genom att använda dessa knep kan ni ha en riktigt trevlig jul samtidigt som ni sparar lite på elräkningen.