Energispartips för plånbok och miljö

Energispartips för plånboken och miljön I tider av klimatångest, minusgrader och skenande elpriser är det bra att hålla koll på hemmets energiförbrukning. För här finns det under vintermånaderna stora miljöbesparingar att göra. Det handlar ofta om enkla knep som är gynnsamma för både din privatekonomi och klimatet. I den här artikeln berättar Eino Bodebratt, Energisakkunnig Förvaltare på Primär, om hur du förbereder din fastighet inför vintern.  

Eino Bodebratt arbetar som Energisakkunnig Förvaltare på Primär, bland annat med övergripande ansvar för fastigheter som ägs av Statens Fastighetsverk. Vi når honom på telefon när han är ute vid Varbergs fästning för att byta ett expansionskärl på ett värmesystem till en av de historiska byggnaderna som Primär förvaltar.

Vad tycker du att man som husägare ska tänka på inför vintern?

– En av de mest grundläggande sakerna är att se till att fastigheten sluter tätt, för att på så sätt undvika onödigt värmeläckage. Det gäller att se över lister till fönster och dörrar, samt fixa andra otätheter i huset. En annan viktig sak är att lufta element, och se över så att värmesystemet är påfyllt som de ska. Luftning av element är sedan något som många lätt glömmer bort, men det har verkligen en stor inverkan på energiförbrukningen. Ibland kan man behöva lufta element ett antal gånger, så att man verkligen får vatten i hela systemet. Har man gjort de här sakerna har man kommit en bra bit på vägen mot ett mindre kostsamt och mer klimatvänligt boende under vintermånaderna. 

Är det något annat man bör tänka på?

– En viktig sak, som också är kopplat till hemmets energiförbrukning, är vattenåtgången. Om man duschar med gamla munstycken så finns det mycket att vinna på att byta ut dem. Idag finns det munstycken med snålspolande filter till kranar och duschar. De är billiga, och sparar både vatten och energi. Över en längre tid innebär det en enorm skillnad, inte minst om man som jag har barn som gillar att duscha länge om morgnarna. Samma sak gäller när det kommer till belysning. Har man vanliga gamla glödlampor är det hög tid att byta ut dem. Modern LED-belysning sparar mycket energi. 

Hur ska man tänka kring kemikalier i hemmet?

– På det här området har det hänt mycket under de senaste tio åren. Idag finns det många miljövänliga alternativ som fungerar om man ska rengöra eller skura golven. Vi på Primär använder nästan enbart produkter som är skonsamma för miljön, och de fungerar utmärkt. Det är dessutom inte det minsta svårt att hitta effektiva och miljövänliga alternativ i en vanlig matbutik, men det kräver så klart att man är medveten om miljön när man väljer bland hyllorna.

Till slut, har du ett sista energisparknep för de riktigt kalla dagarna?   

– När det är riktigt kallt, och värmesystemen går på högvarv, behöver man kanske inte köra ventilationen i hemmet på max. Man ska såklart hålla sig inom de krav som finns, men man kan se till att minimera den för att skydda onödig energiförbrukning.