Att genomföra lärande i arbetslivet (LIA) på Primär

Irina Klestova studerar till fastighetsförvaltare på yrkeshögskolan John Ericsson Institutet. En del av utbildningen är lärande i arbete (LIA), där studenterna genom praktik förbereder sig för det kommande yrket. Sin LIA 2 genomför Irina just nu hos Primär.

Irina vid datorn under sin praktik (Lärande i arbetslivet) som fastighetsförvaltare

Hur är det att ha LIA på Primär?

På Primär jobbar man fritt under eget ansvar. Det är avslappnat och inte så hierarkiskt. Alla hjälper varandra och jobbar tillsammans i ett team.

Många har velat visa hur och vad de arbetar med, vilket jag uppskattat mycket. Jag har bland annat fått inblick i hur kundtjänsten jobbar, hur man förvaltar en stor produktionslokal som SKF och hur en dag inte är den andra lik för en fastighetsförvaltare.

Hur kom det sig att det blev Primär?

Christina från Primär var på skolans branschdag, en nätvärksmässa för elever och företag. Jag fick ett väldigt bra intryck av Primärs företagskultur, varpå Christina också fick ett bra intryck av mig och erbjöd en praktikplats.

Vad har du fått göra?

Första uppdraget var att göra en statusbesiktning på en stor bostadsrättsförening. Tillsammans med en annan LIA från Fastighetsakademin gick vi igenom fastigheterna både utvändigt och invändigt.

Vi utgick från skick, funktion och renlighet. Anmärkningar, bilder på dessa samt åtgärder sammanställdes i en rapport. Sedan har jag fått skapa en KMA-plan, tagit in offerter och utifrån tjänstebeskrivningar i avtal skapat ett ronderingsschema för fastighetsskötare/tekniker och mycket mer.

Vad har varit roligast?

Variationen och att få arbetsuppgifter som är värdefulla och kan användas av företaget. På så sätt kände jag att det jobb jag gjorde var viktigt och det kändes kul. Nu vet jag bland annat hur en KMA-plan ser ut och hur den tas fram samt att jag blivit duktigare på att tolka avtal och tjänstebeskrivningar.

Något som överraskat?

En sak som överraskade mig var hur många olika ”småsaker” man tittar på vid en lekplatsbesiktning. Till exempel att man mäter olika utrymmen där det finns risk för huvud, fingrar eller dragkedjor att fastna. Detta mäter man med speciella verktyg som är utformade för just detta.

Har du något råd till andra studenter som vill söka bolag att göra sin LIA på?

Sök i tid. Och se till att ta alla tillfällen i akt och nätverka med företag i verkligheten, som exempelvis branschdag. Att knyta kontakter är A och O i denna bransch.

Vad ska du göra efter utbildningen?

Målet är ju självklart att jobba som fastighetsförvaltare. Men innan det kan det vara bra att jobba som assisterande förvaltare för att samla på sig ännu mer erfarenhet.